Balkanreis 25 Dag 18
25 september 2025 - Budapest, Hongarije
Dag 18: bezoek Boedapest
tweede dag op rij opstaan in het grijs, het doet wat met de gemoedstoestand. Alles is ineens minder mooi. We gaan op uitstap naar de hoofdstad van Hongarije. De treinen zijn oud, het automatische loket is oud, het perron is oud en een vriendelijke dame is ook oud. Maar ze helpt ons wel aan treinticketjes naar Budapest. In de stad nemen we tram 2, die staat bekend in de folders als een van de mooiste tramlijnen van de wereld.(remember Carlsberg). Het regent dat maakt dat alles er nog wat troostelozer uitziet. Weinig volk op straat in dit weer, enkel de grote, grijze gebouwen (Oost-blokken) zijn zichtbaar.Vandaag is Budapest grijs en grauw, zelfs de Donau is niet blauw. Ik stel me een zonovergoten dag voor. Aan de oever van de Donau op de grote treden zitten vele zonnegenieters rustig te keuvelen of te pick-nicken. Het moet hier fantastisch zijn bij mooi weer. Maar plots wordt mijn droomwolkje doorprikt door de hak van een damesschoen en alles wordt somber, heel somber. Op de muur van de Donau staan honderden schoenen inderhaast uitgedaan her en der aan de boord van het water. Hier werden de Joodse eigenaars van die schoenen blootvoets gefussileerd door Duitsgezinde Hongaren. De schoenen uit, dat zal een allerlaatste vernedering geweest zijn. Stilte.
In een mooi gerenoveerd statig herenhuis drinken we koffie, ik met een gebakje. Budapest is geen grootstad en komt daardoor wat sympatieker over. Veel hippe shops en trendy horecazaken in de veel te grote oude gebouwen, een geslaagde combinatie. Mijn conclusie: Hongarije is niet saai maar wel degelijk het minst interessante van alle landen die we op deze reis aandeden. Boedapest daarentegen is wel keileuk en mooi. Ik komzeker nog eens terug als het mooi weer is... en om naar de Ruin bars te gaan.