Balkanreis 25 Dag 11
18 september 2025 - Pogradec, Albanië
Dag 11: van Corovode naar Pogradec
We starten volle moed en hoge verwachtingen aan de beruchte SH72 van Corovode naar Permet. Het gaat redelijk vlot de eerste kilometers en dan rij ik mijn voorwiel klem in een greppel. Up mi froete. Met veel moeite Zetten we de te zwaar beladen motor terug recht. Wat krassen in machine en mens, allemaal niet erg maar wel een flinke deuk in mijn ego. Punt 1: geen offroad met te zwaar en te hoog geladen motoren en ook niet met gewone banden. Punt 2: Als je amper aan de grond kan en je komt in een situatie terecht waar je moet steunen op een volle voet, dan komt het kantelpunt eraan en ist van dadde. Edwin wil terug maar ik kan hem overtuigen om nog verder te rijden. Ongeveer halfweg het traject zie ik Edwin, die nu voorop rijdt, neen schudden. "Dat gaat hier niet lukken". Een steile helling met grote, losse stenen. We keren terug. Ik ben ontgoocheld maar achteraf gzeien was het waarschijnlijk de juiste beslissing. Terug op de gewone bergweg kus ik het asfalt in een haarspeldbocht. Mooi door de bocht en toch gaat ineens het achterwiel onderuit. "klung, scratch" Dedju. Weer die hoge last hee. In een bocht duwt die last door de middelpuntvliedende kracht naar buiten en dus op de motor, maar eens de snelheid danig afneemt verandert die middelpuntvliedende in gewone zwaartekracht. De last wil dus recht naar beneden. Tot daar de les natuurkunde of "hoe lul ik me hieruit?". Nu verlies ik het vertrouwen in de motor, die band vervaagt. De rest van de middag rijden we langs de SH3 van Elbasan tot aan het meer van Ohrid. Weeral een mooie weg die de vallei van de Drim volgt, met natuurlijk de nodige werken en gravel. Aan de Westkant van het meer ligt een nieuwe baan die ons vlot tot in Pogradec brengt. ons huisje ligt aan het meer en we hebben een privéstrand. 'sAvonds eten we Koran-vis en Belushci. die eerste wordt hier alom aangeprezen en op de menukaart gezet. Het is wel een bedreigde diersoort, die oerforel die enkel hier voorkomt. ze hebben enkele jaren terug een kweekprogramma gestart, enorm veel eitjes werden in het meer gezet. De Koran groeit heel traag en toch zijn ze veel te vroeg beginnen vissen. Ook op mijn bord vind ik een kleine forel, oerlelijk dat wel. Resultaat van hun operatie eigen kweek: mislukt.