Balkanreis 25 dag 7
14 september 2025 - Zabljak, Montenegro
Dag 7: van Mlini naar Zabljak
De eigenaar van het BEB zegt ons om de kleinere weg langs de kust te nemen om de grens over te gaan. Kleine omweg maar mooi. Geen file aan de border. We rijden stapvoets door het centrum van Herceg Novi. Ons eerste bezoek zo'n 20 jaar terug waren we weg van deze plaats, tenminste leuk en goed voor 1 dag. Toen we er in 2012 nog eens waren hadden de Russen alle hotels, alle restaurants, alle discotheken, alle hoertjes en dealers op de dijk in hun portefeuille. Wat een oord des verderf. We parkeerden toen de camper op dezelfde spot als jaren voorheen en bij het uitstappen roken we alleen vuilnis en hondestront. Het lag er vol gebruikte spuiten. Enfin, deze keer zijn we mooi doorgepasseerd. Iets verder nemen we de Ferry over de baai van Kotor, gewoon omdat het leuk is. In Kotor eet ik een ijsje en laat ik Edwin heel even proeven van het stadje. Prachtig omwalde middeleeuwse stad in typische Venetiaanse stijl. Tegenwoordig wordt het zicht op de piratenstad veelal afgenomen door zeereuzen. Kotor heeft een zeer bewogen geschiedenis. Nu komt de Kotor-serpentinnes aan de beurt. Heerlijk boven de baai haarspelden tot er een bus alles blokkeert. Wij met de motoren hadden genoeg aan een klein gaatje om eraan te ontsnappen. Heel boven rijden we heel lang door Lovcen, ruig en desolaat. We volgen de P15 maar plos zitten we op een splinternieuwe tweevaks, met het onderbroken oude wegje dat nu en dan naast ons verschijnt. En dan zonder enige waarschuwing verandert de tweevaks in een bijna aardeweg, de P15 terug. In Pluzinje trekken we wat warms en tegen de regen aan. Er hangt daar iets boven waar we naartoe gaan. Net na Pluzinje gaan we rechtsaf de Piva kloof omhoog. Een adembenemende serpentinne, met haarspeldbochten in tunnels, brengt ons op alweer een nieuwe hoogvlakte. Durmitor National Parc, wat een buitengewone natuurpracht. Dit wordt zeker één van de hoogtepunten van deze reis, zelden mooier gezien. we overnachten in Zabljak, een dorp in volle expansie nabij de Tara-canyon. Overal rijzen houten huisjes uit de grond, allemaal toeristenonderkomens. De basis is een heel spits houten dak tot op de grond, en daarin komen drie verdiepen. 'Eco' staat er overal bij als verantwoording, 't zal wel zeker?