Balkanreis 25 dag 8

15 september 2025 - Kukës, Albanië

Dag 8: van Zabljak naar Kukès

De clubsticker mag niet ontbrekenTara Bridge

Vertrek via de Tara-Bridge. De weg naar Mojkovac is al heel lang afgesloten wegens grondverschuivingen, nu ook nog. We steken de brug over om daar een grote lus te maken om terug op onze route te geraken. Halverwege steken we een hoek af, een offroad-weg die deels verdwenen is en vervangen door een nieuwe tweevaks. Maar plots verandert die tweevaks in een bouwwerf dus gravelweg tot aan een ravijn. We nemen hier weer de oorspronkelijke aardeweg, zalig. terug op de grote weg zal het weer opschieten. Nee hoor, er zijn werken en dat over meer dan 50 km. Ruwe gravel, kamions en zware machines, werklui die niet lui zijn, want ze werken zelfs op onze zenuwen. op een moment moeten we zelfs door de tuin en een boomgaard van bewoners rijden om te vorderen. Aan de grens met Kosovo worden we ha(r)telijk onthaald.  "Inssurance? 6 euro!! (waf,waf)" Onze verzekering dekt niet in Kosovo en als je 6 euro betaald is er een plaatselijke verzekering die dekt. De mooie bergrit wordt danig ontsierd door het vele zwerfvuil en  soms enorme dumpingzones voor afval. Albanië ietsje later, hetzelfde verhaal. Edwin zijn verzekering dekt en mijn KBC niet, foei KBC. De douanier zegt in zeer verstaanbaar Albanees gebrabbel iets van "inssurance next town 30 euro". Ik passeer geen town dus rij ik ongedekt door Albanië, foei KBC. Dit zijn redenen om over te stappen. Zeer mooie rit op de SH 23 door een onherbergzaam gebied. Hier is het onverharde ook al verdwenen maar stuurkunst kan je hier nog wel gebruiken. Na zo'n twee uur weg en weer laveren vinden we onmiddellijk onze volgende slaapplaats. Wat een doening, met parking en alle luxe. 's Avonds genieten we van een heerlijk avondmaal op de zeer kalme terras. De koele pintjes smaken. twee maanden na dit verhaal besluit KBC te verzekeren in Albanië, dan toch leve KBC.